Φλώρινα

Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας είναι μία από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες που συγκροτούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Έχει πληθυσμό 54.768 κατοίκων (απογραφή 2001) και έκταση 1.924 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και συνορεύει βόρεια με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και δυτικά με την Αλβανία. Η λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας αποτελεί το σημείο επαφής των τριών κρατών, το τριεθνές. Προς την ελληνική ενδοχώρα συνορεύει ανατολικά με την περιφερειακή ενότητα της Πέλλας και νότια με τις περιφερειακές ενότητες της Κοζάνης και της Καστοριάς. Μεγαλύτερες πόλεις είναι η  Φλώρινα και το Αμύνταιο.

Μια βόλτα στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα με τα πολυάριθμα ατελιέ των καλλιτεχνών της Φλώρινας, ανάμεσα σε μακεδονικά και νεοκλασικά σπίτια, ενδείκνυται, για να καταλάβει ο επισκέπτης κάτι από τον τρόπο ζωής στη Φλώρινα τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Αν αυτή η βόλτα γίνει κάτω από ομίχλη ―ή «συνιάκι» που λένε οι ντόπιοι, τότε σίγουρα θα δημιουργήσει την αίσθηση στον επισκέπτη ότι παίζει σε ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ειδικά αν η βόλτα καταλήξει στο καφενείο Διεθνές, που εμφανίζεται σε τουλάχιστον πέντε ταινίες του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη. Η παραποτάμια περιοχή αποτελούσε το ιστορικό, εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης. Τα νεοκλασικά και μακεδονικά κτήρια έχουν δημιουργήσει ένα παραδοσιακό, απόλυτα αρμονικό περιβάλλον. Αυτή η βόλτα θα μπορούσε και να οδηγήσει τον επισκέπτη στα ανατολικά της πόλης, δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό, στο εξαιρετικά ενδιαφέρον Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης με σπάνια εκθέματα από την προϊστορική, την ελληνιστική και τη βυζαντινή εποχή.

Η Φλώρινα είναι η πόλη των ζωγράφων και των γλυπτών. Άλλα μουσεία που έχει είναι: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Λαογραφικό Μουσείο, γκαλερί τέχνης ζωγράφων της Φλώρινας και Πινακοθήκη του συλλόγου «Αριστοτέλης».

Ο επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να δοκιμάσει το ντόπιο τσίπουρο ή το διάσημο ξινόμαυρο κρασί της περιοχής και τους ντόπιους μεζέδες στα πολυάριθμα τσιπουράδικα, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια της πόλης. Μία επίσκεψη στην παλιά υπαίθρια αγορά στο κέντρο της πόλης προτείνεται ανεπιφύλακτα, για να αγοράσει κανείς ντόπια προϊόντα από τους ίδιους τους καλλιεργητές/παραγωγούς, όπως τα διάσημα φασόλια Πρεσπών και παράγωγα από τις περίφημες πιπεριές Φλωρίνης.

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τη Φλώρινα και στις τέσσερις εποχές, για να εκτιμήσετε τη φυσική ομορφιά της. Εκτός από τη λίμνη των Πρεσπών, που είναι ένα εθνικό πάρκο που δημιουργήθηκε για την προστασία σπάνιων ειδών πουλιών, θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε τα κοντινά χωριά Άγιος Γερμανός και Ψαράδες για τις παλιές εκκλησίες και τους πίνακες ζωγραφικής τους αντίστοιχα, τον Άγιο Αχίλλειο, ένα πολύ μικρό νησί της λίμνης απαράμιλλης ομορφιάς και αρχαιολογικής σημασίας, τη Βίγλα – Πισοδέρι για την άγρια ομορφιά του ορεινού τοπίου ―και για σκι στην οργανωμένη πίστα, το κέντρο «Αρκτούρος» για την προστασία της αρκούδας και του λύκου στην περιοχή του Αμύνταιου, τον Άγιο Παντελεήμονα, στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδα, και πολλά άλλα παραδοσιακά χωριά της περιοχής.

Υπηρεσία αστικών λεωφορείων
Υπάρχει μια γραμμή λεωφορείου που συνδέει το κέντρο της πόλης με την πανεπιστημιούπολη, τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή). Τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα σε διάφορα σημεία της πόλης αλλά και στο γραφείο της υπηρεσίας στην οδό 25ης Μαρτίου 2 (κόστος 1,2 ευρώ / 0,6 ευρώ φοιτητική έκθεση).

Υπηρεσία ταξί
Το κόστος από το κέντρο της πόλης έως την πανεπιστημιούπολη ή τα ξενοδοχεία είναι μικρότερο από 5 ευρώ και μπορεί να μοιραστεί με έως και τέσσερα άτομα.

Φτάνοντας στη Φλώρινα

Με τρένο ή λεωφορείο

Η Φλώρινα βρίσκεται περίπου 3 ώρες από το διεθνές αεροδρόμιο Μακεδονία (SKG – Thessaloniki).

Υπάρχει μια γραμμή λεωφορείου, αριθ. 78, που συνδέει το αεροδρόμιο Μακεδονία με τον σιδηροδρομικό σταθμό και τον σταθμό λεωφορείων της Θεσσαλονίκης, όπου μπορείτε να πάρετε τρένο ή λεωφορείο για τη Φλώρινα.

Το πρόγραμμα των τρένων βρίσκεται στη διεύθυνση https://tickets.trainose.gr/dromologia

Το πρόγραμμα των λεωφορείων βρίσκεται στη διεύθυνση https://www.ktelflorinas.gr/schedules

Με ιδιωτικό αυτοκίνητο

Υπάρχουν δύο τρόποι να ταξιδέψετε από τη Θεσσαλονίκη στη Φλώρινα. Ο πρώτος είναι μέσω της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Μπίτολα (170 χλμ.). Από το κέντρο της Θεσσαλονίκης («Πλατεία Δημοκρατίας» ή «Βαρδάρης») ακολουθήστε τη δυτική κατεύθυνση (προς Έδεσσα), ακολουθήστε τις πινακίδες προς «Έδεσσα» και στη συνέχεια «Φλώρινα».

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω Κοζάνης και της Εγνατίας οδού (200 χλμ.). Από το λιμάνι ακολουθήστε τη νότια / νοτιοδυτική κατεύθυνση προς την «Κατερίνη». Μετά τα διόδια στα «Μάλγαρα» στρίψτε δεξιά ακολουθώντας τις πινακίδες «Βέροια» και «Κοζάνη». Λίγο πριν την «Κοζάνη» στρίψτε δεξιά ακολουθώντας τις πινακίδες προς «Φλώρινα».

Ενημέρωση για τις κλιματολογικές συνθήκες σχετικά με τον καιρό στη Φλώρινα μπορείτε να βρείτε στο www.meteo.gr

Επίκαιρες ειδήσεις για την πόλη της Φλώρινας και πολιτιστικές δράσεις μπορείτε να βρείτε εδώ:
https://neaflorina.gr/
http://www.floriniotika.gr/
https://echoflorina.gr/
https://www.radioflorina.gr/
https://lpflorinas.gr/
https://www.oenef.eu/

© 2016 nured.uowm.gr