Κανονισμός Σπουδών

Με βάση το άρθρο 25 του Ν. 1268/82, το άρθρο 9 του Ν. 2083/92, το άρθρο 1 του Ν. 2188/94, το Π.Δ. 544/89 και το Π.Δ. 99/93

Φοιτητής που ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του και έλαβε πτυχίο δίνει καθομολόγηση ενώπιον του Κοσμήτορα, ως εκπροσώπου του Πρύτανη, και του Προέδρου του Τμήματος.

Η καθομολόγηση γίνεται σε τελετή τρεις φορές τον χρόνο, στο τέλος κάθε εξεταστικής περιόδου. Κάθε πτυχιούχος δικαιούται να λάβει δωρεάν δύο αντίγραφα πτυχίου. Προκειμένου να χορηγηθούν η μεμβράνη του πτυχίου, αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό τελικής αναλυτικής βαθμολογίας, πρέπει ο φοιτητής να έχει καταθέσει στην Οικονομική Υπηρεσία σχετικό παράβολο.

Για τον υπολογισμό του βαθμού του πτυχίου πολλαπλασιάζεται ο βαθμός κάθε μαθήματος επί του αριθμού των ECTS του μαθήματος, και το άθροισμα των επιμέρους γινομένων διαιρείται με το άθροισμα των ECTS του συνόλου των μαθημάτων.

Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος

Σε κάθε εξαμηνιαίο μάθημα αντιστοιχεί ένας αριθμός ECTS (Πιστωτικών Μονάδων). Για τη λήψη πτυχίου απαιτείται η συγκέντρωση τουλάχιστον 240 ECTS, τα οποία κατανέμονται ως εξής: 128 ECTS από τα υποχρεωτικά μαθήματα, 20 ECTS από τα μαθήματα διδακτικής και 92 ECTS από τα μαθήματα επιλογής.

Ο βαθμός πτυχίου μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 10. Από 5 έως 6,4 χαρακτηρίζεται ως «καλώς», από 6.5 έως 8.4 ως «λίαν καλώς» και από 8.5 έως 10 ως «άριστα». Το πτυχίο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών παρέχει τη δυνατότητα στον κάτοχό του να διοριστεί ως εκπαιδευτικός λειτουργός – νηπιαγωγός σε νηπιαγωγεία.

Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος

Η επίδοση στα μαθήματα εκτιμάται και εκφράζεται με βαθμούς. Κάθε μάθημα ή πτυχιακή εργασία βαθμολογείται σε ακέραιες ή και μισές μονάδες.

Η βαθμολογική κλίμακα ορίζεται από το μηδέν έως το δέκα:

  • 0 -1 =  κακώς,
  • 2 – 4 = μετρίως,
  • 5 – 6 = καλώς,
  • 7 – 8 = λίαν καλώς,
  • 9 – 10 = άριστα.

Ελάχιστος ικανοποιητικός βαθμός είναι το πέντε (5).  Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανακοινώνονται από τον διδάσκοντα και αποστέλλονται στη Γραμματεία του Τμήματος το πολύ μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την εξέταση του μαθήματος. Επανεξέταση ή αναθεώρηση δεν επιτρέπεται. Κατ’ εξαίρεση το Τμήμα μπορεί να αποφασίσει επανεξέταση σε μάθημα σε περίπτωση αποτυχίας ποσοστού μεγαλύτερου του 85% των φοιτητών που εξετάστηκαν. Σε όσους μετεγγράφονται ή κατατάσσονται σε επόμενα του πρώτου εξάμηνα, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, τους αναγνωρίζονται τα μαθήματα με ίδιο γνωστικό περιεχόμενο, στα οποία έχουν επιτύχει προβιβάσιμο βαθμό μετά από παρακολούθηση. Για όσους έχουν παρακολουθήσει διεθνή προγράμματα εκπαίδευσης, όπως το ERASMUS, αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής φοίτησης ο χρόνος του προγράμματος και η αντίστοιχη βαθμολογία, μετατρεπόμενη στην προαναφερόμενη βαθμολογική κλίμακα.

Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος

Στην αρχή του εξαμήνου και μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων η/ο φοιτήτρια/τής καταθέτει στη Γραμματεία του Τμήματος ηλεκτρονική δήλωση, η οποία περιέχει τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών που αποφάσισε να παρακολουθήσει κατά το συγκεκριμένο εξάμηνο. Το σύνολο των ECTS που αντιστοιχούν στα δηλωθέντα μαθήματα δε μπορεί να υπερβαίνει τον προβλεπόμενο αριθμό των ECTS του εξαμήνου φοίτησης. Επιπλέον, θα πρέπει να δηλώσει τα υποχρεωτικά μαθήματα των προηγούμενων εξαμήνων φοίτησης στα οποία δεν έχει επιτυχή αξιολόγηση. Κατά τη δήλωση των μαθημάτων, κυρίως των κατ’ επιλογήν υποχρεωτικών, η/ο φοιτήτρια/τής πρέπει να λαμβάνει υπόψη της/του αν η συμμετοχή στο συγκεκριμένο μάθημα προαπαιτεί την παρακολούθηση συγκεκριμένων υποχρεωτικών μαθημάτων. Επιπλέον, θα πρέπει να λάβει υπόψη της/του το ωρολόγιο πρόγραμμα, προκειμένου να μη συμπίπτουν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων που προτίθεται να επιλέξει. Η/Ο φοιτήτρια/τής έχει δικαίωμα να παραλάβει δωρεάν τα σχετικά διδακτικά συγγράμματα και να εξεταστεί μόνο στα μαθήματα, τα οποία δήλωσε κατά το συγκεκριμένο εξάμηνο.

Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος 

Τα μαθήματα διακόπτονται:

  • από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και την επομένη των Θεοφανείων (διακοπές των   Χριστουγέννων)
  • από την Πέμπτη της Τυροφάγου μέχρι και την επομένη της Καθαρής Δευτέρας (διακοπές της Αποκριάς)
  • από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά (διακοπές του Πάσχα)
  • την ημέρα των γενικών φοιτητικών εκλογών
  • την ημέρα των πρυτανικών εκλογών

Επίσης, μαθήματα δεν γίνονται και κατά τις παρακάτω αργίες:

  • εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου 
  • επέτειος της απελευθέρωσης της Φλώρινας, 8 Νοεμβρίου
  • επέτειος του Πολυτεχνείου, 17 Νοεμβρίου
  • εορτή των Τριών Ιεραρχών, 30 Ιανουαρίου
  • εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου
  • 1η Μαΐου και
  • του Αγίου Πνεύματος

Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος ορίζονται ως περίοδος θερινών διακοπών.

Αναλυτικό Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο κάθε έτους ορίζεται από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ανακοινώνεται εδώ: https://www.uowm.gr/to-panepistimio/akadimaiko-imerologio/

Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου και λήγει την 31η Αυγούστου του επομένου. Το διδακτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται χρονικά σε δύο εξάμηνα, στο χειμερινό και το εαρινό. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς (13) πλήρεις εβδομάδες για διδασκαλία και δύο (2) για εξετάσεις. Το πρώτο εξάμηνο, το χειμερινό, αρχίζει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και το δεύτερο, το εαρινό, λήγει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Σε ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν συμπληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός διδακτικών εβδομάδων, είναι δυνατό με απόφαση του Τμήματος να συνεχιστούν τα μαθήματα τον Ιανουάριο ή τον Ιούνιο.

Για τη λήψη πτυχίου απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ (8) εξάμηνα. Οι εξεταστικές περίοδοι είναι τρεις: του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σ’ ένα μάθημα είναι μικρότερος από τα 4/5 του προβλεπόμενου στο πρόγραμμα για εργάσιμες ημέρες του αντίστοιχου εξαμήνου, το αντίστοιχο μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε.

Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος 

© 2016 nured.uowm.gr