Κωτόπουλος Τριαντάφυλλος
Διευθυντής Μεταπτυχιακού

Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο: Δημιουργική Γραφή, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Παιδική Λογοτεχνία (Προηγούμενο Γνωστικό Αντικείμενο: Ελληνική Λογοτεχνία με έμφαση στην Παιδική Λογοτεχνία)
ΦΕΚ: 28/Γ΄/15-01-2021
Γραφείο: 105
Τηλέφωνο: 2385055125
E-mail: tkotopou@uowm.gr
Κωδικός Μαθήματος Τίτλος Μαθήματος
1010ΕΔημιουργική Γραφή και Εκπαίδευση
1011ΕΝεοελληνική Λογοτεχνία Ι
1012ΕΝεοελληνική Λογοτεχνία ΙI
1003ΥΠαιδική Λογοτεχνία
Ο Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος είναι Καθηγητής "Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας", Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Π.Δ.Μ. – Α.Π.Θ.) και του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Ε.Α.Π. – Π.Δ.Μ.) –το δεύτερο με τη μέθοδος της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Το συγγραφικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μελέτη και τη διδακτική της Δημιουργικής Γραφής, της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει οκτώ (8) επιστημονικά συγγράμματα. Περισσότερα από εκατόν πενήντα  (150) άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Έχει διοργανώσει τέσσερα (4) διεθνή συνέδρια «Δημιουργικής Γραφής» και δύο (2) Θερινά Σχολεία με διεθνείς συμμετοχές,  έχει επιμεληθεί εκδόσεις βιβλίων και συλλογικών τόμων και έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Διευθύνει το Εργαστήριο Αγωγής για το βιβλίο και τον πολιτισμό «Βιβλιολογείον» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Επιλέχτηκε (2020) ως ο επόπτης της συγγραφής των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών για τη Λογοτεχνία στο Λύκειο. Είναι μέλος πολιτιστικών φορέων και διεθνών εταιρειών, επιστημονικός υπεύθυνος του «Patras World Poetry Festival» και της ιστοσελίδας «Culture Book», πρόεδρος της επιτροπής βραβείων ποίησης «Jean Moréas», υπεύθυνος για την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού ΛΕΞΗtanil, ενώ αρθρογραφεί συστηματικά σε εφημερίδες. Προκρίνει όμως, ανεπιφύλακτα, όλων τη συμμετοχή του ως ιδρυτικό μέλος στην πολιτιστική ομάδα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών – παράρτημα βόρειας Ελλάδας.

Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται πέντε (5) ποιητικές συλλογές και μία (1) συλλογή διηγημάτων. Έχει συγγράψει τους στίχους (και έχουν μελοποιηθεί ποιήματά του) στα cd Γραφή Καθαρή (Μετρονόμος 2016) και Τα Κρυμμένα (Μετρονόμος 2020). Έχει οργανώσει, επιμεληθεί επιστημονικά και παρουσιάσει δύο (2) τηλεοπτικές εκπομπές για την τέχνη της συγγραφής: i. «Δίγαμμα» στην ΕΡΤ3 (2016-2017, 18 επεισόδια) και ii. «Γραφή Καθαρή» στην ΕΡΤ2 (2019, 12 επεισόδια).

Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα

© 2016 nured.uowm.gr