Iστορικό Ανάπτυξης της Γραμματοσειράς FlorinaSerif
Η γραμματοσειρά FlorinaSerif βασίζεται στη γραμματοσειρά FreeSerif, η οποία προσφέρεται ως τμήμα του έργου FreeFont, κάτω από την άδεια χρήσης GNU General Public License. Όπως μπορείτε να δείτε και από την ιστοσελίδα της, η GPL επιτρέπει την ελεύθερη διανομή και την τροποποίηση, αρκεί η άδεια που συνοδεύει το νέο προϊόν να είναι του αυτού πνεύματος.
Ως εκ τούτου, η FlorinaSerif διανέμεται ελεύθερα και μπορεί να τροποποιηθεί περαιτέρω. Αυτό είναι, άλλωστε, και το πνεύμα τόσο της ερευνητικής όσο και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δύο τομείς, τους οποίους στοχεύει να υπηρετήσει η συγκεκριμένη γραμματοσειρά.
Η FlorinaSerif δεν περιέχει όλους τους χαρακτήρες της FreeSerif, για λόγους απλότητας. Αντιθέτως, έχουν σχεδιαστεί νέοι χαρακτήρες που εξυπηρετούν τον σκοπό, για τον οποίο κατασκευάστηκε. Επιπροσθέτως, έχουν γίνει ορισμένες αισθητικές βελτιώσεις σε γράμματα της αρχικής Freeserif (π.χ. γράμμα 'κ') και έχει βελτιωθεί το hinting της γραμματοσειράς, για λόγους καλύτερης αισθητικής, όταν προβάλεται σε οθόνες υπολογιστών.
Στην παρούσα φάση, η γραμματοσειρά βρίσκεται στην έκδοση 2.0. Προηγήθηκαν τρεις εκδόσεις, τις οποίες προτιμήσαμε να μην δημοσιοποιήσουμε, έως ότου θεωρήσουμε ότι η προσπάθειά μας έχει πλέον ωριμάσει για να προσφερθεί στην ερευνητική-δικτυακή κοινότητα. Οι εκδόσεις αυτές ήταν:
- Έκδοση 0.5: Εμπλουτισμός της FreeSerif με νέους χαρακτήρες αποτύπωσης της φωνητικής μορφής.
- Έκδοση 1.0: Βελτίωση της FlorinaSerif για σωστή εκτύπωση-αναπαράσταση σε διαφορετικές πλατφόρμες.
- Έκδοση 1.5: Βελτίωση του hinting της FlorinaSerif.
- Έκδοση 2.0: Ανάπτυξη εργαλείων δακτυλογράφησης σε περιβάλλον MS Windows.
Η προσπάθειά μας ευελπιστούμε να συνεχιστεί, καθώς επιθυμούμε να βελτιώσουμε το kerning της γραμματοσειράς και να κατασκευάσουμε τις πραγματικές (και όχι εξομοιούμενες) εκδόσεις της γραμματοσειράς για γράμματα έντονα, πλάγια και έντονα-πλάγια. Στον τομέα αυτό σας καλούμε να βοηθήσετε, αφού, όπως προαναφέρθηκε, η γραμματοσειρά διέπεται από το "ελεύθερο" πνεύμα του ΕΛΛΑΚ (Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα) και η συνεργασία χρηστών-ερευνητών είναι αυτή που θα οδηγήσει στην τελική μορφή της γραμματοσειράς.
Επιπροσθέτως, μια sans-serif γραμματοσειρά είναι στα μελλοντικά μας πλάνα, αλλά όλα αυτά απαιτούν χρόνο, κόπο και προπαντώς υποστήριξη.
|