Ντίνας Κωνσταντίνος
Πρόεδρος

Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο: Γλωσσολογία - Eλληνικής γλώσσα και διδακτική της
ΦΕΚ: 544/25-06-2010
Γραφείο: 201
Ώρες συνεργασίας με τους φοιτητές/φοιτήτριες: Τετάρτη 11:30 - 12:30
Τηλέφωνο: 23850-55091
E-mail: kdinas@uowm.gr
Προσωπική Ιστοσελίδα: http://www.nured.uowm.gr/dinas/
Κωδικός Μαθήματος Τίτλος Μαθήματος
0914ΕΔιαχρονία και Συγχρονία της Ελληνικής Γλώσσας
2211ΥΔιδακτική της Μητρικής Γλώσσας
0913ΥΕισαγωγικές Αρχές Γλωσσολογίας - Ελληνική Γλώσσα
O Κώστας Δημ. Ντίνας σπούδασε Γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1987. Παράλληλα με τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Βαλκανικών Γλωσσών του Ινστιτούτου Μελετών Χερσονήσου του Aίμου (I.M.X.A.) στα ρουμανικά, βουλγαρικά και τουρκικά. Είναι επίσης διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής.

Υπηρέτησε ως καθηγητής σε διάφορα σχολεία της περιοχής Κοζάνης καθώς και στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Κοζάνης και διετέλεσε σχολικός σύμβουλος φιλολόγων στη Φλώρινα. Σήμερα είναι καθηγητής Γλωσσολογίας - Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής της στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών.

Δίδαξε ή/και διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μαθήματα γλώσσας και γλωσσολογίας σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αφορά τη διδακτική της νεοελληνικής γλώσσας με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και θέματα σχετικά με την νεοελληνική (διαλεκτολογία-ονοματολογία) και τις βαλκανικές γλώσσες.

Βιβλία του (επιλογή):

Ο κριτικός γραμματισμός στη σχολική πράξη. Αρχίζοντας από το νηπιαγωγείο…

Διδακτική αξιοποίηση των νεοελληνικών διαλέκτων. Η περίπτωση του γλωσσικού ιδιώματος Αφάντου Ρόδου

Οι Βλάχοι του νομού Σερρών και της Ανατολικής Μακεδονίας

Το γλωσσικό ιδίωμα της Κοζάνης.

H Πληροφορική-Επικοινωνιακή Τεχνολογία στην προσχολική και πρωτοσχολική εκπαίδευση: το παράδειγμα της γλώσσας.

Κοζανίτικα επώνυμα 1759-1916

Γραμματική της κοινής κουτσοβλαχικής. Θεσσαλονίκη

Επίσης:

Ντίνας, Κ. Χατζησαββίδης, Σ. Κουτσογιάννης, Δ. (2011) Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας για την Α’ Λυκείου

Ντίνας, Κ. Χατζησαββίδης, Σ. Γρίβα, Ε. (2012) Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική ως Γλώσσα Πολιτισμικής Κληρονομιάς (ΓΠΚ) για τους ομογενείς μαθητές του Καναδά.

Ντίνας, Κ. Γρίβα, Ε. (2015) 6 βιβλία για τον μαθητή του δημοτικού σχολείου της ελληνικής Κοινότητας του Καναδά «Ταξίδι στην Ελληνική Γλώσσα» (η Ελληνική ως ΓΠΚ)

Ντίνας, Κ. Γρίβα, Ε. (2018) 6 βιβλία του μαθητή για το Γυμνάσιο και το Λύκειο «Ταξίδι στην Ελληνική Γλώσσα» (η Ελληνική ως ΓΠΚ) - Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο

Ντίνας, Κ. Γρίβα, Ε. (2015) 4 βιβλία δασκάλου για τις Γ-Δ-Ε-Στ τάξεις του δημοτικού σχολείου «Ταξίδι στην Ελληνική Γλώσσα» (η Ελληνική ως ΓΠΚ).

Ντίνας, Κ. Γρίβα, Ε. (2018) 4 βιβλία δασκάλου για το Γυμνάσιο και Λύκειο «Ταξίδι στην Ελληνική Γλώσσα» (η Ελληνική ως ΓΠΚ).

Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα

© 2016 nured.uowm.gr