Χρήσιμες πληροφορίες για τους πρωτοετείς φοιτητές

 

Καλωσόρισμα του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής

Αγαπητοί νέοι φοιτητές και φοιτήτριες,

Σας καλωσορίζουμε στην οικογένεια του Πανεπιστημίου μας που θα συντροφεύσει τα επόμενα χρόνια τα όνειρα και τις φιλοδοξίες για τις σπουδές σας. Θα βρείτε αρωγούς στην προσπάθεια σας, θα κάνετε φίλους, θα διασκεδάσετε, θα αντιμετωπίσετε τη νέα σας ζωή με χαρές και προβλήματα. Τα φοιτητικά χρόνια είναι μια από τις καλές και δύσκολες περιόδους. Κυρίως μας βοηθούν να γίνουμε υπεύθυνοι άνθρωποι.

Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 2003. Σήμερα, έχει πέντε (5) τμήματα, τρία (3) στη Φλώρινα και δύο (2) στην Κοζάνη. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υπηρετούν 66 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και 36 υπάλληλοι σ’ όλες τις Υπηρεσίες του. Στη γενικότερη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα, το Πανεπιστήμιο καλείται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία για την περαιτέρω καθιέρωσή του στο ελληνικό και διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Το Πανεπιστήμιο στην επόμενη περίοδο δεσμεύεται ώστε:

  1. να ενεργοποιηθεί και να κινητοποιηθεί το τριμερές σχήμα συνεργασίας Πανεπιστήμιο-Οικονομικοί φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα-Τοπική Κοινωνία ώστε να παραχθεί προστιθέμενη αξία για τον κοινό στόχο που είναι η ευημερία της περιοχής. Η τοπική κοινωνία χρειάζεται το Πανεπιστήμιο ώστε να ενεργοποιηθούν και να σχεδιαστούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη. Στην αναπτυξιακή πορεία πρέπει να συνδράμουν οι οικονομικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
  2. να ενεργοποιηθεί το σύνολο των μελών του Ιδρύματος, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των σπουδών και να διευρυνθούν οι εσωτερικές και διεθνείς συνεργασίες του. Το Πανεπιστήμιο θα τιμήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού που μας αφήνει την εκπαίδευση των παιδιών του: δηλαδή τη δική σας, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση σας σαν ολοκληρωμένων, κριτικά σκεπτόμενων πολιτών. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ένα νέο Πανεπιστήμιο, με τη στήριξη της πολιτείας θα αποτελέσει γέφυρα με τα Κράτη της ευρύτερης περιοχής και θα αποκτήσει διακριτή ακαδημαϊκή ταυτότητα μέσα σε ένα ανταγωνιστικό ελληνικό και διεθνές περιβάλλον.
  3. να προγραμματιστεί και να σχεδιαστεί η ακαδημαϊκή του ανάπτυξη με άξονα τη διαρκή βελτίωση και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και διδακτικών μεθόδων και το σχεδιασμό καινοτόμων υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας ώστε να αποτελεί πρώτη επιλογή για τους νέους και νέες αποφοίτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το νεαρό Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αναπτύσσεται με σταθερά βήματα και θέτει τις βάσεις για τη στρατηγική του προοπτική (γεωγραφική, οικονομική και ακαδημαϊκή), τη διεθνή και εθνική ακαδημαϊκή του καταξίωση, υλοποιώντας βήμα-βήμα τους ακαδημαϊκούς, ποιοτικούς και αναπτυξιακούς στόχους που έχει θέσει. Ελπίζουμε ότι με την καθημερινή σας απασχόληση στο Πανεπιστήμιο δεν θα μετανιώσετε για την επιλογή σας. Ότι για όλους και όλες η δική σας επιλογή ή η συγκυριακή επιλογή θα δικαιωθεί, ότι θα γίνεται οι καλύτεροι πρεσβευτές του Πανεπιστημίου σας.

Καλή ακαδημαϊκή πορεία, καλές σπουδές και καλή διαμονή στη Δυτική Μακεδονία.

Ο Πρόεδρος
της Διοικούσας Επιτροπής
του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Θεόδωρος Χατζηπαντελής

© 2016 nured.uowm.gr