ΠΜΣ Δημιουργική Γραφή

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μοναδικό στην Ελλάδα, λειτουργεί με έδρα τη Φλώρινα από το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009. Οι διδάσκοντες στο Πρόγραμμα είναι μέλη Δ.Ε.Π ελληνικών Πανεπιστημίων, ομότιμοι καθηγητές, επισκέπτες καθηγητές, ειδικοί επιστήμονες, δόκιμοι και γνωστοί συγγραφείς, ποιητές, στιχουργοί, σεναριογράφοι και προσωπικότητες διεθνούς κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία στο αντικείμενο. Μόνιμοι συνεργάτες του Προγράμματος είναι οι Θανάσης Βαλτινός, Τίτος Πατρίκιος, Θεόδωρος Παπαγγελής, Θάνος Μικρούτσικος, Σώτη Τριανταφύλλου, Ζωή Σαμαρά, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Πένυ Φυλακτάκη, Παναγιώτης Ιωσηφέλης, Κωνσταντίνος Ντίνας, Ευριπίδης Γαραντούδης, Νίκος Φωτόπουλος, Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Αναστασία Αλευριάδου, Γιώργος Φειδάς κ.ά. Έχουν υπάρξει έκτακτες συνεργασίες με τους Νάσο Βαγενά, Χάρη Βλαβιανό Σαββίνα Γιαννάτου, Γιώργη Γιατρομανωλάκη, Γιώργο Κεχαγιόγλου, Μάνο Ελευθερίου, Μανίνα Ζουμπουλάκη, Πάνο Θεοδωρίδη, Μισέλ Φάις, Χρήστο Θηβαίο,  Άνθη Καρρά, Στρατή Χαβιαρά, Katerina Carpinato κ.ά. με τον κατάλογο συνεχώς να εμπλουτίζεται και να ανανεώνεται. Από την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά (2015-2016) στο Πρόγραμμα διδάσκουν σπουδαίοι καθηγητές δημιουργικής γραφής από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως ο AndrewCowan, Διευθυντής του Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής του East Anglia, λογοτέχνης και βραβευμένος συγγραφέας.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η παροχή ενός κατάλληλου επιστημονικού και δημιουργικού περιβάλλοντος για την προώθηση της Δημιουργικής Γραφής, καθώς και η κατάρτιση επιστημόνων-ερευνητών στον χώρο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Επιστημών της Αγωγής. Κι αυτό γιατί η διδασκαλία της Δ.Γ. πολύ συχνά εμπλέκει δύο αλληλοσυμπληρούμενα στοιχεία: την πράξη του να γράψεις (δημιουργικά) και την πράξη να σκεφτείς κριτικά την πράξη της γραφής και τα αποτελέσματά της. Οι φοιτητές του αποκτούν θεωρητικό και εμπειρικό υπόβαθρο στον κλάδο, αλλά και τις δεξιότητες που τους καθιστούν ικανούς να απασχοληθούν σε διάφορα επαγγελματικά και ερευνητικά πεδία που συνδέονται με την εκπαίδευση, όπως και με τις ανάγκες της πολιτισμικής αγοράς ευρύτερα. Παράλληλα προς την ερευνητική του αποστολή, το Π.Μ.Σ. αποβλέπει και στην κατάρτιση και εξειδίκευση στελεχών της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας της λογοτεχνίας και της δημιουργικής παραγωγής του ελληνικού λόγου.

Το Πρόγραμμα δέχεται έως 50 φοιτητές κάθε ακαδημαϊκό έτος σε δύο κατευθύνσεις – Συγγραφή και Εκπαίδευση- και περιλαμβάνει μαθήματα θεωρητικά και εργαστηριακά. Η φοίτηση για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Δημιουργική Γραφή είναι διετής (4 εξάμηνα) και τα μαθήματα (εντατικά και συμπυκνωμένα) λαμβάνουν χώρα σε Φλώρινα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το Πρόγραμμα δέχεται για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής και κατόχους του εν λόγω Μεταπτυχιακού Διπλώματος ή Μεταπτυχιακού Διπλώματος ειδίκευσης συναφούς γνωστικού αντικειμένου Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό, το Λεξητανίλ (http://lexitanil.nured.uowm.gr/), όπου δημοσιεύονται κείμενα των φοιτητών.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή του στη διάχυση αλλά και την παραγωγή γνώσης γύρω από το αντικείμενο της Δημιουργικής Γραφής διοργανώνοντας με επιτυχία το 1ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής (Αθήνα, 4-6 Οκτωβρίου 2013) και το 2ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής (Κέρκυρα, 1-4 Οκτωβρίου 2015) (http://cwconference.web.uowm.gr ). Παράλληλα, δραστηριοποιείται κοινωνικά με την αφιλοκερδή διοργάνωση κύκλων μαθημάτων σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης) και Κέντρα Θεραπευτικής Απεξάρτησης. Στα πλαίσια των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών μας, η διδασκαλία της Δημιουργικής Γραφής εισέρχεται σε σχολικές τάξεις, πολιτιστικούς συλλόγους, φιλαναγνωστικές και συγγραφικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες. Σημαντική επίσης είναι η λειτουργία του «Βιβλιολογείου»- εργαστηρίου παραγωγής βιβλίου στους χώρους του Πανεπιστημίου, το οποίο θεραπεύει μέρος των μαθημάτων αλλά και διατηρεί ζωντανή την παραδοσιακή τέχνη της βιβλιοπαραγωγής. Τέλος, η ενεργητική και δυναμική παρέμβαση του Τμήματος μας στην κοινωνική πραγματικότητα πραγματοποιείται με τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη οργάνωση  λογοτεχνικών διαγωνισμών τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών αλλά και με τη συχνή διοργάνωση βιβλιοπαρουσιάσεων, αποσκοπώντας στη δημιουργία κριτικά σκεπτόμενων αναγνωστών, καθώς επίσης και την προώθηση πολιτισμικών πρακτικών, γεγονότων και προϊόντων.

Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Προγράμματος:

http://dim-grafi.uowm.gr/index.php

Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος:

Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος
Επίκουρος Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Βασιλική Νάνου
Πολιτισμική Πληροφορικός
Τελειόφοιτος Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή»

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά
Γραμματεία Προγράμματος: +30 – 2385055125

Με fax
Γραμματεία Προγράμματος: +30 – 2385055099

Με e-mail
Για γενικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Προγράμματος μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία του Προγράμματος στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: mfa.cw.secretariat@gmail.com

Για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα προκύπτει μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Προγράμματος στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις: tkotopou@uowm.gr και vnanou@uowm.gr.

Για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και διαχείριση του ιστοχώρου, μπορείτε να απευθύνεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vnanou@uowm.gr.

Ταχυδρομικά
Η ταχυδρομική διεύθυνση του Προγράμματος είναι η εξής:
Γραμματεία Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
«Δημιουργική Γραφή»
Παιδαγωγική Σχολή
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
3ο χλμ. Εθνικής Οδού Φλώρινας – Νίκης
53100 Φλώρινα

© 2016 nured.uowm.gr

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση